arrow_drop_up arrow_drop_down
22 januari 2019 

Houten Vloer op vloerverwarming

Houten vloer op vloerverwarming

Een veelgestelde vraag is of een houten vloer te combineren is op vloerverwarming. Wij kunnen bevestigen dat dit een prima combinatie is. Ook al lijkt het zo dat hout bekend staat als grotere isolator isolator t.o.v. bijvoorbeeld PVC is het toch goed mogelijk. Ten opzichte van de gemiddelde tegelvloer ontloopt hout niet heel veel qua warmteweerstand.

Een vloerverwarming is niet te vergelijken met traditionele radiatoren. De verwarming werkt namelijk vanuit de gehele vloer. Een ander groot verschil is dat vloerverwarming éénmaal wordt aangezet en dat verder alles via de thermostaat wordt geregeld. Het is onzin om de vloerverwarming ’s nachts uit te zetten, de energie die het dan weer moet leveren om ’s morgens weer te draaien is namelijk veel meer.

De warmte die vloerverwarming geeft is ook geen probleem voor de houten vloer. De vloer wordt namelijk niet gloeiend heet, dus daar kan de vloer goed tegen. Doordat er vloerverwarming onder een houten vloer zit is het klimaat voor de vloer beter te regelen. Hout gaat namelijk werken als de luchtvochtigheid sterk wisselt, bij een hoge luchtvochtigheid zet het uit en bij lage luchtvochtigheid krimpt hout en zullen er scheurtjes in komen. In Nederland ontkom je er nagenoeg niet aan dat dit wel een voor zal komen, maar de scheurtjes in de winter zijn in het voorjaar vaak weer weg.

Kan een houten vloer altijd op vloerverwarming

Deze vraag kunnen wij met Nee beantwoorden, het wordt sterk afgeraden dat massieve vloerdelen op een vloer met vloerverwarming geplaatst worden. Doordat dergelijke vloeren gelijmd en vernageld worden op een ondervloer ontstaat er een te dik pakket. De beste combinatie is een direct verlijmde samengestelde houten vloer. Dit zijn vloer met een toplaag hout verlijmd op een multiplex onderlaag of 3-laag systeem.

In geval van een traditioneel visgraatpakket wordt er i.p.v. een spaanplaat ondervloer, eiken mozaïek geplaatst. Dit heeft te maken met de warmteweerstand van spaanplaat.

Ook zijn er sommige houtsoorten die minder geschikt zijn, maple, robijn en beuken zijn hiervan voorbeelden. Maar eiken en bijvoorbeeld merbau is prima te combineren met vloerverwarming.

Waar moet u rekening mee houden

In nieuwbouw woningen waar vanuit de bouw de vloerverwarming al wordt geplaatst zult u nagenoeg tegen geen problemen oplopen. Indien u vloerverwarming in een bestaande woning plaatst zijn er zaken om rekening mee te houden. Onder de isolatie in het huis, kunt u de vloerverwarming in frezen of moet er eerst een fermacell vloer geplaatst worden. Kan de vloerverwarming de capaciteit van het huis aan. Dit zijn vragen voor de installateur. Of er nu PVC, Tegels of een houten vloer overheen komt heeft daar verder geen invloed op.

De gemiddelde houten vloer heeft een warmteweerstand van ca. 0,09 tot 0,118. Als stelregel in de praktijk wordt aangegeven dat een vloer  geschikt is voor vloerverwarming als hoofdverwarming, als deze Rc waarde maximaal 0,14 m²K/W bedraagt.

 

Over de schrijver
Na jaren werken in loondienst, heb ik de stap genomen om voor mijzelf te beginnen. In het begin vooral mee de werkvloer op, zodat ik diverse praktijksituatie beter kon gaan inschatten. Door het werken met ervaren mensen is er inmiddels een mooie groep vakmensen bij elkaar om uiteenlopende projecten aan te kunnen nemen en te begeleiden. De combinatie van advies, planning en uitvoering geeft veel voldoening en afwisseling waardoor iedere werkdag weer een zorgt voor mooie ervaringen.