arrow_drop_up arrow_drop_down
22 januari 2019 

De eigenschappen van Eiken Houten Vloeren

Eiken Houten Vloer Aanschaffen

Er zijn diverse invloeden bij het kopen die een houten vloer úw houten vloer maken.

Uiteraard de houtsoort, veel houten vloeren worden gemaakt van eiken, maar ook andere houtsoorten met specifieke eigenschappen kunnen worden worden gebruikt om een mooie exclusieve houten vloer te worden. Een andere factor is de manier van leggen, de eigenschappen van lijmen of zwevend hebben misschien iets minder invloed op de uitstraling, maar het patroon wel. Zo kunt u ervoor kiezen om de vloer in rechte planken te plaatsen of in een patroon zoals visgraat of hongaarse punt. En andere factor is de afmeting van de planken. Brede planken hebben een andere uitstraling t.o.v. smalle planken. En zo zijn er ook diverse afmetingen in patroonvloeren verkrijgbaar. In planken vloeren kunt u eventueel kiezen voor wisselende breedtes, maar pas op dat dit niet in iedere woning of inrichting goed tot zijn recht komt.

Naast bovengenoemde invloeden is er nog een heel belangrijke eigenschap die houten vloeren met zich meedragen. U kunt van tevoren namelijk nooit precies selecteren welke planken er gebruikt worden voor uw vloer. Een vloer bestaat uit meer dan 1 plank en is ook uit meer dan 1 boom vervaardigd. Hierdoor zijn er altijd kleurverschillen in het hout waarneembaar. Daarnaast hebben bomen takken, deze zijn in de vloer terug te vinden onder de bekende knoesten. Hier hebben we enigszins invloed op, door de planken te sorteren. De sortering van een eiken houten vloer zegt ons iets over de grootte en hoeveelheid knoesten die de vloer mag hebben.

Selectie Eiken Houten Vloer

Een hele rustieke vloer waar alles in mag zitten, heeft grote knoesten (die veelal gestopt zijn zodat deze niet open zijn). Is dus heel levendig in uitstraling. Naast de knoesten zal er spint in het hout voorkomen, dit is “jong hout” wat aanmerkelijk lichter is qua kleur en behoorlijk wat invloed heeft op de uitstraling van de vloer.
Een tegengestelde vloer is dus een compleet uitgeselecteerde vloer waar minimaal knoesten in zitten en veel kleiner, tevens zal hier geen spint in voorkomen.

Tussen deze 2 zit nog een tussenweg. Houtleveranciers hebben hier allemaal diverse benamingen voor, rustiek, select, 1 bis, abdij, kasteel, rustiek mix enz. Om misverstanden te voorkomen is het daarom belangrijk om altijd te omschrijven waar de selectie aan moet voldoen.

Invloed op de prijs

Alles heeft invloed op de prijs, het patroon (planken/visgraat/hongaarse punt), de afmeting, sortering en afwerking.
Hoe meer er met een vloer gebeuren moet hoe duurder de vloer zal worden. Hoe breder de planken vloer hoe duurder de vloer. Hoe meer er geselecteerd moet worden hoe duurder de vloer.

Een basisvloer is bijvoorbeeld een eiken houten vloer van 18 cm breed, niet uitgeselecteerd en voorzien van een naturel olie afwerking.
Een planken vloer die 26 cm breed is en in een nettere sortering, die gerookt, verouderd en geolied in een kleurolie is logischerwijs een stuk prijziger.
De bekende zin goedkoop is duurkoop gaat echter niet op in dit vergelijk, de houten vloer is namelijk net zo sterk en gaat net zo lang mee. Sterker nog de planken hadden van dezelfde boom kunnen zijn. Het verschil zit hem in uitstraling, persoonlijke smaak en te besteden budget.

Advies

Het advies is dus: vraag altijd om advies. Een vloer kopen van plaatje is niet te doen, een vloer kopen van een voorbeeld is al heel lastig. In een showroom kunt u slechts een fractie van de vloer zien. Houdt u er altijd rekening mee dat een voorbeeld plank of bord nooit representatief is voor een complete vloer. Laat u zich daarom goed vooraf adviseren wat u kunt verwachten.

Een vrijblijvende afspraak inplannen kan simpelweg door het invullen van het contactformulier of onderstaand “bel me terug verzoek” of door zelf contact te zoeken via onderstaande gegevens.

 

Over de schrijver
Na jaren werken in loondienst, heb ik de stap genomen om voor mijzelf te beginnen. In het begin vooral mee de werkvloer op, zodat ik diverse praktijksituatie beter kon gaan inschatten. Door het werken met ervaren mensen is er inmiddels een mooie groep vakmensen bij elkaar om uiteenlopende projecten aan te kunnen nemen en te begeleiden. De combinatie van advies, planning en uitvoering geeft veel voldoening en afwisseling waardoor iedere werkdag weer een zorgt voor mooie ervaringen.